Annons
Annons

Matlagning och integration

Redan tidigt i höstas kände jag att jag ville göra något för flyktingarna som kom till Sverige. Jag skänkte pengar till olika organisationer (så som många andra gjorde) men jag kände att jag ville göra något mer. Mitt jobb som frilansande matskribent är väldigt flexibelt så det skulle vara praktiskt möjligt dessutom.

Annons

Jag kontaktade kommunen där jag bor. Berättade att jag var utbildad hemkunskapslärare och gärna hade matlagningskurser tillsammans med de nyanlända. Men ingenting hände.

Sedan fick jag via biblioteket nys om ett språkcafé. Jag kontaktade studieförbundet som höll i det och de hälsade mig välkommen. Jag skrev om det HÄR.

På språkcaféet träffade jag några kvinnor som bjöd in mig på sin matlagningskurs som de hade varje fredagseftermiddag (i studieförbundets regi). Jag var med där de återstående gångerna, min roll var att få dem att prata svenska medan de lagade mat. Det var både roligt och lärorikt. Kvinnorna lagade mat från bland annat Armenien, Afghanistan, Iran och Kosovo. Vi pratade förstås inte bara om mat utan det handlade om barn, jobbdrömmar, likheter och olikheter i de olika länderna, traditioner och liknande.

Nu under januari och februari har jag och en kvinna från Afghanistan hand om en grupp (det är fortfarande ideellt arbete) med tonårskillar som ska lära sig laga mat samtidigt som de lär sig svenska. De har fått lära sig göra lammgryta och köttbullar samtidigt som det pratats fotboll, Fifaspel, tjejer och träning. Nästa gång blir det pizza.

Under våren ska det förhoppningsvis bli en bakkurs med samma kvinnor som jag träffade under hösten. I så fall ska de få lära sig göra kanelbullar och rulltårta, har jag tänkt. Hoppas på att få återkomma i ämnet!

Här kommer några bilder på den mat som lagats.

mat fran Armenien

 

mat fran Kosovo

risratt fran Afghanistan

LÄS OCKSÅ

(78)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar