Annons
Annons

Matnostalgi i Uddevalla

I torsdags var jag i Uddevalla och hälsade på min pappa. Under mitt första levnadsår bodde jag i ett vackert trähus på Bangatan (huset finns faktiskt kvar), sedan flyttade vi till Aftonbrisvägen som låg på Skogslyckan. Där bodde vi till 1976 då mamma och pappa köpte en villa på Västra Gröngatan. Under åren på Skogslyckan gick jag ofta och handlade för mammas räkning. Det fanns en Konsumaffär och en livsmedelsbutik som hette Lyckohallen. De låg vägg i vägg i något slags betonghus på torget på Skogslyckan. Det kanske tog 5 minuter att gå till affären och jag kommer ihåg att jag handlade flera gånger i veckan.

Annons

I torsdags fick jag anledning att besöka min barndoms stadsdel för första gången på många år. Konsumaffären hade blivit Coop och Lyckohallen hade lagts ner. Nu var ju allt helt förändrat så det var ingen idé att gå in där kändes det som.  Jag kommer ihåg hur jag handlade frysta hamburgare i portionsförpackningar (som jag åt efter skolan innan mamma kom hem), 1/2 litersglass med en underbar krämig hasselnötsmassa (Konsums egna märke som jag minns det) och inte minst glassar som var i form av fotbollar. Vill också minnas att det fanns glass i form av apelsiner som då var fyllda med apelsinglass, men där är jag osäker. Man tog av ett litet lock på den runda plastbyttan och så åt man med en träspatel. Mmmm så god den glassen var. Någon som minns? Jag vet exakt hur det såg ut där glassarna låg i den långsmala frysdisken inne på Konsum.

Så här ser det ut idag.

Så här ser det ut idag.

På Skogslyckan fanns också ett konditori som hette Skogslyckans konditori. Mamma brukade köpa världens godaste Schwarzwaldtårta där (brukade är kanske att ta i, i alla fall gjordes det när hon fyllde år…som jag minns det!). Konditoriet fanns inte kvar nu, tyvärr.

Här i hörnet låg konditoriet.

Här i hörnet låg konditoriet.

Sedan tog jag mig en tur på stan. Det är ju så jättekorta avstånd till allting. Jag gick ut till Södra Drottninggatan för där hade jag en egen lägenhet mellan 1988 0ch 1990 (på ett ungefär). I Uddevalla har man rivit väldigt mycket och det är med stor sorg som man går där och konstaterar att väldigt mycket är borta. Min mormor och morfar bodde på Södra Drottninggatan så jag var i de kvarteren ganska mycket som barn. Där fanns otroligt många fina hus som numera är borta, ja de revs i början på 80-talet. Hur som helst, nästan längst ut på gatan (om man räknar från Uddevalla centrum) fanns det och finns det faktiskt fortfarande ett bageri som heter Södra Bageriet. I det huset bodde jag och gissa om det var härligt att vakna till doften av nybakat bröd! Tyvärr hade de stängt för dagen nu när jag var där. Annars hade jag gått in och köpt lite ”halvfin kaka” som det hette.

Södra bageriet i Uddevalla

Södra bageriet i Uddevalla

På tillbakavägen till pappa (som numera bor på Strömstadsvägen) passerade jag Pizzeria Napoli på Norrtullsgatan. Dit gick jag och min syster i slutet av 70-talet och åt våra första pizzor. Tänk så många pizzerior som dykt upp runt om i landet sedan dess!

Här kommer lite Uddevallabilder från i torsdags.

Min första pizzeria!

Min första pizzeria!

LÄS OCKSÅ

(14)
(0)

2 kommentarer


 

Annons

Laddar