Annons
Annons

Mer jul!

Måste tipsa om en julbok som jag har köpt som gå-bort-present nu under julhelgerna. Den heter December och är gjord av Dagens Nyheters matskribent Jens Linder och Johanna Westman. Johanna är kock i Go´kväll på lördagar i SVT och har gjort flera kokböcker genom åren. Jens har också gjort flera kokböcker.

Annons

731

December är en kokbok som man kan använda hela december med recept på rätter till glöggfesten, julbaksrecept, rätter till julbordet och nyårsfesten. Dessutom får man lära sig göra julpyssel och vackra juldekorationer. Boken kom redan förra året men den är lika fin i år som jag tyckte den var när jag tittade i den förra året. Layouten är jättefin med vackra bokmärken som collage, ja det är en fröjd att bara sitta och bläddra i den.

Idag kom jag på att jag glömt baka sådant där klassiskt julbröd med nötter, russin och bikarbonat eller bakpulver i som jag brukar göra. Så jag letade på ett recept som jag gjort till en kokbok för några år sedan men eftersom jag är i sommarstugan i Skåne hade jag inte exakt de ingredienser som behövdes så de fick bli lite alternativa ingredienser. Så här gjorde jag:

Julbröd med hasselnötter och russin 1 limpa

2 dl fullkornsdinkel
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl linfrön
1 dl vetekli eller kruskakli
1 dl solrosfrön
1 dl russin eller torkade tranbär
1 1/2 dl hasselnötter
2 tsk bikarbonat eller 4 tsk bakpulver
2 tsk salt
1/2 dl mörk sirap
4 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap och filmjölk och blanda. Bred ut smeten i en smord sockerkaksform som rymmer 1 1/2 liter. Strö på lite solrosfrön och linfrön. Grädda brödet på första falsen i 175 grader i 1 timme.

736

737

LÄS OCKSÅ

(6)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar