Annons
Annons

Midsommarvecka del 1

Det är ju midsommarvecka och då vill jag förstås bjuda på recept som passar på midsommarbordet! Här en rödlökspaj med mina smaker: rödlök, ansjovis och kapris. Receptet är med i min och fotograf Anna Claréns kokbok som heter Pajer till vardag, fest & kafferep som kom ut 2017.

Annons

Rödlökspaj med ansjovis och kapris 4 port eller 8 port på ett buffébord

Jag brukar använda en smal pajdeg till den här pajen, den blir knaprig och god. Skär gärna upp pajen i smala snibbar och värm dem strax före serveringen.

1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
50 g margarin eller smör
1 dl kesella
2 msk riktigt kallt vatten

4 stora rödlökar, 500 g
olivolja att steka i
1 burk ansjovisfiléer, 80 g avrunna
2 msk finhackad timjan eller oregano
2 msk kapris

Äggstanning:
3 ägg
½ dl spad från ansjovisen
2 dl mjölk
salt och peppar

1 dl riven ost

Garnering:
kapris

Kör grahamsmjöl, vetemjöl, margarin eller smör och kesella i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör matberedaren lite till. Lägg degen i en plastpåse som du lägger kallt i 20 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform som mäter 25 cm i diameter. Se till så att pajskalet går en cm ovanför pajformen, på så sätt bibehåller pajskalet formen. Nagga med en gaffel. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter. Förgrädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter. Skala och skär rödlöken i skivor. Stek löken i omgångar i olivolja. Lökskivorna ska bli mjuka och glansiga. Hacka ansjovisen grovt. Varva rödlök, ansjovis, kapris och timjan eller oregano i pajskalet. Avsluta med riven ost. Vispa ihop ägg, ansjovisspad, mjölk, salt och peppar i en bunke och häll det över pajen. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter. Om pajen riskerar att få för mycket färg, täck med aluminiumfolie. Garnera med kapris.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar