Annons
Annons

Min godaste Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon har jag lagat mycket i mina dar! Jag åt det på Restaurang 28+, här i Göteborg, i början av 90-talet och sedan dess är jag fast. Nu i helgen satte jag mitt Boeuf Bourguignonrecept i händerna på sambon och sonen och de tillsammans lagade en excellent boeuf! Många har rökt sidfläsk i denna franska gryta, jag personligen tycker det är överflödigt. Sambon och sonen använde matlagningsvin i grytan (vi hade inget passande rödvin hemma), jag är ganska så säker på att man inte kände någon skillnad. Servera med en snabbgjord aioli som bryter av mot den kraftiga vinsmaken på ett mycket gott sätt. Jag brukar äta kokt potatis och en sallad eller andra grönsaker till. Och du – receptet funkar en vanlig tisdag också!

Annons

Här är receptet!

Boeuf Bourguignon 6 portioner

1 kg högrev (funkar också med älgkött)
1 gul lök
margarin eller smör att steka i
salt och peppar
4 msk vetemjöl
4 dl rött vin eller matlagningsvin
4 dl vatten, ev mer
1 köttbuljongtärning
4 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
2 msk kinesisk soja
2 tsk timjan
4 lagerblad
200 g champinjoner
200 g steklök

Snabb aioli:
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 dl finhackad bladpersilja
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Dela köttet i bitar, 2 x 2 cm är passande storlek. Hacka löken. Stek köttet och löken i omgångar i en stekpanna. Köttet ska får färg och löken ska bli mjuk och glansig. Salta och peppra. Lägg över alltsammans i en stekgryta allteftersom. Strö vetemjölet över köttet i grytan och rör om. Vispa ur stekpannan med lite av vinet. Tillsätt sky och resten av vinet och vattnet till grytan, det ska precis täcka köttet. rör ner buljongtärning, tomatpuré, pressad vitlök, soja, timjan och lagerblad. Låt grytan koka under lock i 2 timmar. Rör då och då. Späd med ev mer vatten. Dela champinjonerna en gång och skala löken. Stek svampen och löken så att den får fin färg i stekpannan, lägg över det i grytan och låt grytan koka i ytterligare 15 minuter. Blanda majonnäs, gräddfil, bladpersilja, pressad vitlök, salt och peppar till en sås. Ställ såsen kallt tills det är dags att äta. Servera grytan med kokt potatis, sallad och aioli.

godaste-boeuf-bourguignon

boeuf-bourguignon

 

 

LÄS OCKSÅ

(75)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar