Annons

Mina 10 bästa caféer på Österlen

Genom åren har jag gett er små cafétips från Österlen  här på bloggen. Nu är det dags för en sammanställning av mina favoriter. Varsågoda:)

1. Börjar med ett café som vi brukar åka till en eller två gånger per säsong och som jag fullkomligt älskar. Jag gillar det för att det är så osnobbigt och samtidigt genuint. Namnet går ju inte heller av för hackor – Fritidsbaren. Jag äter alltid wienerbröd när jag är där och allra helst sitter jag på deras balkong och fikar. Fritidsbaren ligger i det vackra Sandskogen, strax öster om Ystad.

Annons

Fritidsbaren

2. KIN i Östra Vemmerlöv är ett annat mycket bra café på Österlen. Det ligger i ett gammalt bränneri som är mycket fint. Du kan sitta inne eller allra helst ute i en busig trädgård. Ägaren har pyntat med allehanda fina saker. Det är minst sagt personligt och jag gillar det mycket! Både mackorna och bullarna jättegoda!

KIN

3. Om du passerar Skåne Tranås (där Daniel Berlin har sin välrenommerade restaurang) får du inte missa Café Madame Blå. Caféet ligger i en fin gammal skånelänga. En av ägarna kommer från Frankrike så här bjuds en del franska rätter såsom galettes och fransk delikatesstallrik. Ägarparet är jättegulliga och bakverken mycket goda!

Café Madame Bla

4. Ett lite okänt café är det som drivs av vandrarhemmet i Haväng. Inne på gården kan man köpa kaffe och nybakat i en liten lucka. Är det fint väder sitter man på gården, regnar det kan man sitta i ett vackert rum i korsvirkesgården. Här är hur mysigt som helst!

Havangs vandrarhem café

5. KIN finns också inne i Simrishamn. Det är samma ägare som i Östra Vemmerlöv, men i Simrishamn är det lite mer stadskänsla. Färgstarkt och personligt om du frågar mig! Jättegoda rejäla mackor, soppa och bullar är mina favoriter på KIN.

KIN

6. Någon mil inåt landet ligger Christinehofs slott. Att sitta där på slottsgården och fika slår det mesta. Fasaden på slottet har en underbar färg. Hela stället känns mycket Frankrike. Ja det är helt enkelt väldigt vackert. Och goda bullar har de också!

Christinehofs slott

7. Ett av de mer rikskända caféerna på Österlen är Alunbruket. Det är en fin gammal kaffestuga som har varit i bruk sedan 30-talet. Det är Skånes äldsta kaffestuga! Det roliga är att de blandar både klassiska bakverk med moderna. Ät gärna en av deras fantastiskt goda smörgåsar.

Alunbruken

8. Allra längst ner på Österlen ligger Backagårdens café. Det var ett tag sedan jag fikade där så kaffebrödet vet jag inte så mycket om (jag tror att de bytt ägare sedan jag var där sist) men de har ett fantastiskt fint växthus som man kan sitta i och som är värt en omväg. Ja det är så fint så det glömmer man aldrig! Det är bara att åka dit och njuta.

Backagardens café

9. Café Sågmöllan bredvid Kungagraven i utkanten av Kivik är också riktigt gulligt. Det ligger i en skånelänga och är granne med Kungagraven. En porlande liten bäck rinner alldeles inpå husknuten. När jag var där sist åt jag skånsk äppelkaka som var supergod.

Sagamollan

10. Sist vill jag rekommendera det café som ligger närmast vår sommarstuga, nämligen Byvägen 35. Det har funnits i drygt ett år och är ett väldigt trevligt litet fik i St Olof. Här bakas det fantastiskt gott surdegsbröd. Jag har också provat bullarna och hasselnötskakorna som båda var jättegoda. Nu i veckan har de kommit med i White guide. Grattis säger jag!

Byvagen 35

 

LÄS OCKSÅ

(139)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar