Annons

Mina 10 bästa smultronställen i Bohuslän

Som infödd Uddevallatjej har jag förstås massor av favoritplatser i Bohuslän. Det är extra roligt att dela med sig av dem så här i semestertider. Och eftersom det här är en matblogg så slinker det med ett och annat café- och restaurangtips också, förstås:). Varsågoda!

Annons

1. Som uppväxt i Uddevalla måste jag börja med den gamla kurorten Gustafsberg. Gustafsberg ligger lite utanför Uddevalla, mot Göteborg om man kör den gamla vägen söderut. För 200 år sedan kom överklassen hit för att bada tångbad, dricka brunn och leva socitetsliv. Idag är gamla tångbadhuset ett vandrarhem i STFs regi. Här finns också ett trevligt fik – Snäckan – som numera har öppet stora delar av året. Om man vill vara en riktig Uddevallabo, då promenerar man hit via stans populära strandpromenad som börjar i Skeppsviken.
Gustafsberg i Uddevalla

2. Mitt hjärta slår lite extra för Kosteröarna. Jag har varit en del på Kosteröarna genom åren, både på Syd- och Nordkoster, och jag gillar den trakten väldigt mycket. Jag tycker om mixen av hav, klippor och det odlade landskapet som finns där. Man kan campa på Nordkoster och man kan hyra cykel i anslutning till färjelägena på Sydkoster. Vill man åka på sälsafari så har man kommit rätt. Här finns också Sveriges enda nationalpark i havet! På Sydkoster finns det trevliga caféet Kosters trädgårdar, det är absolut värt ett besök.

Sydkoster

3. Jag är väldigt förtjust i de för Bohuslän så typiska gamla fiskelägena med vita hus med mycket snickarglädje som står tätt inpå varandra på berghällarna runt om i landskapet. Fiskebäckskil, Grundsund, Fjällbacka, Grebbestad, Gullholmen, Åstol och Käringön är några sådana orter som jag kan rekommendera ett besök i om man är intresserad av genuin bohuslänsk skärgårdsmiljö. Om du åker till Käringön kan jag tipsa om Petersons krog som serverar goda fiskrätter. Om du åker till Gullholmen så måste du ta dig till grannön Hermanö (den ligger alldeles bredvid) och gå 2,5 km söderöver till ett av Sveriges vackrast belägna caféer – Café Wintervallen. Det röda huset med alla vimplar ligger så vackert så man blir alldeles tårögd. Har du egen båt kan du lägga till vid caféets brygga.

Astol

café Wintervallen

4. En lite okänd och orörd  bohuslänsk pärla är Tofta. Det är ett område som ligger söder om Marstrand i Kungälvs kommun. Här kan man promenera i en vacker hage alldeles vid havet eller sitta på en berghäll och bara njuta. Oftast alldeles ensam. Det här är ett utflyktsmål som går att besöka året runt och det ligger förhållandevis nära Göteborg. Sedan något år tillbaka har man café i magasinet på höger sida om Tofta herrgård. Varje gång jag är där ute känner jag – hjälp vad här är fint!
Tofta

5. Om man vill lära sig mer om Bohusläns historia både vad gäller kultur och natur ska man ta en tur till Bohusläns museum i Uddevalla. Ett fantastiskt museum som inhyser både bohuslänskt vardagsliv, båtar, konst, bohuslänsk mat, bohusstickning och just nu en utställning om Ingrid Bergman. I slutet av 90-talet jobbade jag i museets café. Då serverades det äggost, Taubes fisksoppa, Tjörnbroar, Lassemaja och andra bakverk och maträtter med bohuslänsk anknytning. Jag  vet att åtminstone äggosten och fisksoppan finns kvar på menyn, gå gärna dit och prova!
Bohuslans museum

6. Som bohusläning är man bortskämd med en vacker arkipelag. Det finns många fina öar som jag kan rekommendera. Om man vill promenera på bryggor och kanske äta något rökt är Åstol ett passande resmål. Är du intresserad av vackra ängar i kombination med runda klippor så kan jag tipsa om Hamburgö utanför Hamburgsund. Där är jättefint! Rörö i Göteborgs norra skärgård är ett riktigt paradis. Jag hade förmånen att få hyra en liten lägenhet där för en kortare tid för några år sedan och både jag och sonen älskade den ön! Det finns ett mycket vackert naturreservat på Rörö och klipporna på ön är underbara varma sommardagar.
Astol

7. Marstrand är ett måste! Marstrand brukar klassas som en av Sveriges vackraste städer. Hit gick en av mina första skolresor på 70-talet och jag gillade staden skarpt redan då. Carlstens fästning, där bland annat Lasse-Maja var fängslad, är lika spännande för en 50-åring som för en 10-åring, tro mig! På Marstrand finns det fantastiskt vackra sekelskifteshus, man vill bo i allihop. Om man vill fika (och det vill man ju) ska man gå till Bergs konditori, ett anrikt klassiskt gammalt café med supergoda bakverk som du inte får missa.
Marstrand

8. I Bohuslän finns det flera vackra städer. Strömstad är en riktig pärla vad gäller bevarade gamla trähus i oscariansk stil. Lysekil har en av Bohusläns vackraste kyrkor. I Lysekil finns det också ett centralt beläget bad som heter Pinneviken. Kungälv har också en fin stadskärna. I Uddevalla är tyvärr en hel del rivet men miljön längs Bäveån upp mot torget och Hasselbacken är fantastiskt fin.

9. Man kan ju inte skriva en guide över Bohuslän utan att nämna Smögen och Kungshamn. Smögen är känt för bland annat sin brygga, den lär vara Bohusläns mest besökta turistattraktion. Här är det trevligt att man bara gå omkring och titta på båtarna som ligger i bredd, kanske köpa något fint eller äta en glass. I Smögen finns en fiskhall dit man kan gå och titta på dagens fångst. Vill man hellre dra upp sin egen fisk finns det båtar som gör dagsutflykter. Är du sugen på sol och bad tycker jag absolut du ska ta en tur ut till Hållö. Det går båtar från hamnen i Smögen. Och är du fikasugen så finns ju Café Skäret som har mycket gott fikabröd!
Skaret

10. Som barn campade vi flera gånger på campingplatser utanför Strömstad och Grebbestad. Jag kom att gilla den trakten väldigt mycket. Naturen i norra Bohuslän skiljer sig från den i övriga landskapet. Det är mycket ljung, klippor och vindpinade tallar. För något år sedan hamnade jag på Resö någon mil söder om Strömstad , jag gjorde ett jobb där. Och oj så fint det var! Känslan när man kom längst ut på Resö, ute vid havsbandet, var mycket speciell. Det var som att komma hem. Resö är en av många fina smultronställen i Bohuslän, besök dem gärna!

LÄS OCKSÅ

(13)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar