Annons
Annons

Mina 10 vackraste matord

Läste att Svenska Dagbladet har utnämnt svenska språkets 10 vackraste ord. Jag hänger förstås på, här kommer mina 10 vackraste matord!

1. Kaffebröd. Ja ni hör ju själva, det är så vackert så jag finner inga ord för det. Är aningens rädd att det är ett ord på utdöende, inte bra!

Annons

2. Ängamat. När jag var liten blev familjen bjuden till tant Hilma och hennes trädgård på ängamat. Så var det varje sommar, inga undantag. Tant Hilma var lite sträng så det var inte årets happening men hon var himla duktig på att laga redd grönsakssoppa. Och visst är det ett vackert namn på en maträtt?

3. Dillstuvad. Oftast förknippar jag dillstuvad med potatis och jag gillar både dill och potatis väldigt mycket så för mig är det ordet en lisa för själen. Och så ligger det vackert i munnen.

4. Kallskuret. Jag älskar de tillfällen i mitt receptskrivande då jag får skriva kallskuret. Det har en härlig 50-talsaura runt sig. Jag är lite rädd att det är ett ord som är på väg bort, inte alls bra om så är fallet.

5. Äppelkaka. Ja som västkustbo vill jag nog hellre skriva och säga äpplekaka men, men. Oavsett hur det stavas så är det ju ett underbart ord, runt och fint i munnen!

6. Mannagryn. Ordet manna lär finnas i Bibeln och ”det regnar manna från himlen” är ju ett talesätt. Både manna och gryn är vackra var för sig och tillsammans blir de ljuv musik i mina öron.

7. Krokant. Som barn sprang jag till Konsum på Skogslyckan i Uddevalla, där jag bodde, och köpte halvlitersglass med krokant i. Mmmm vad jag gillade krokant i vaniljglassen. Krokant låter lite lagom utländskt, jag har alltid gillat det ordet.

8. Kalas. Alltså vad är ord som fest, party, hippa och skiva mot ordet kalas? Inte mycket om du frågar mig. I love it!

9. Smörgåsbord. Det är långt och det är vackert och det finns till och med som ett begrepp utomlands ”the swedish smörgåsbord”. Jag gillar det jättemycket.

10. Vickning. Visst är det alldeles för lite vickning i ens liv? Att äta Janssons frestelse, gratäng med ägg och kaviar eller något annat varmt och gott (ofta med mycket omtanke) fram på småtimmarna, det är ju bara så trevligt! Och ett sådant vackert ord på det, vickning!

matord

LÄS OCKSÅ

(24)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar