Annons
Annons

Mina 9 smultronställen i Italien

Jag har varit ganska mycket i Italien genom åren och vill gärna dela med mig av mina favoritplatser.

Börjar med en plats som etsat sig fast på näthinnan. Sommaren 2014 tog jag och sonen flyget till Rom och for sedan vidare med tåg till Neapel och Sorrento. Sorrento, som är en gammal badort, var fint men allra finast var det där vi bodde – nämligen uppe i bergen (alltså söderut, ganska nära Sant Agata) där vi hade en utsikt över hela Neapelbukten och Vesuvius. Vesuvius, ljuset över bukten, de olika blå nyanserna och värmen – ja bättre blir det inte.

Annons

En annan favoritplats i Italien är Varenna och Comosjön. Jag har varit där två gånger. Vi följde ett tips i Svenska Dagbladet. Vi flög till Bergamo och tog därifrån tåget till den lilla staden Varenna, som ligger alldeles vid Comosjön, där vi bodde i några dagar. Det var i februari båda gångerna. Solen sken och Comosjön var fantastiskt vacker. Det finns flera städer runt Comosjön som är sevärda tex Menaggio och Bellagio, som man kommer till med en bilfärja som går flera gånger om dagen. En av våra resor till Varenna följdes av en tur till Milano och fotboll på San Siro. Också det en stor och minnesvärd upplevelse!

Rom är förstås en av mina nio favoritplatser. Colosseum, Forum Romanum, St Peterskyrkan, Pantheon, Trastevere, torgen, caféerna och inte minst maten gör den stan till något alldeles extra! Jag gillar Rom för att den stan är härligt oputsad. Rom är inte tillrättalagt, snarare folkligt och mänskligt på ett trivsamt sätt. Rom måste upplevas.

Venedig är ett måste. Jag var där några gånger på 80-talet, på den tiden man tågluffade. Då gillade jag Venedig för det var så häftigt med att staden är byggd på vatten och miljontals träpålar.  Senaste gången jag var i Venedig, för några år sedan, upptäckte jag hur otroligt vacker staden är. Dodgepalatset riktigt lyser och Markusplatsen är så intagande! Venedig måste vara världens vackraste stad! Det finns bara ett fel med Venedig – det är alla turister, de är verkligen många. Läste någonstans att man ska åka dit i januari, jag har inte prövat det än:)

En lite udda plats som jag gillar mycket är Urbino. Urbino är en stad i regionen Marche, belägen på ett utsprång av bergskedjan Apenninerna. Staden är mycket vacker där den ligger uppe på ett berg och den finns sedan några år med på Unescos världsarvslista. Slottet är iögonfallande och Urbino är också känt för att Rafael föddes här. Jag och sonen tog oss dit med tåg till Pesaro (från Rimini) och sedan buss till Urbino. Det tog några timmar men det var det värt.

En annan vacker stad är Trieste. Trieste har tillhört Österrike-Ungern till så sent som 1918. Man känner av den slaviska historien när man är där, stan är tjusig på ett slaviskt vis med stora torg och många pampiga byggnader. Udine, som är gulligare och mindre, ligger nära och är också värt ett besök! Fotot nedan är från Udine.

När man skriver om sina italienska smultronställen börjar man fundera på om det finns några fula platser i Italien. Jag kan inte komma på någon faktiskt. Ett område som är väldigt högaktat och populärt är Toscana. Jag hade förmånen att gå en matlagningskurs i en by som heter Sinalunga i Toscana för några år sedan. Kursgården låg mitt ute bland de böljande gröna kullarna och det var verkligen så där fantastiskt som alla pratar om. Andra vackra platser i Toscana är Siena, Colle di Val dÈlsa och Montalcino. Siena har ett fantastiskt fint torg, staden har flera fina torg men ett är något alldeles extra, som heter Piazza del Campo. Piazza del Campo är snäckformat och väldigt speciellt. På smågatorna runt torget finns det många bra och besöksvärda restauranger.


Jag har varit på Sicilien en gång och då var vi mest i Syracusa, en fin stad späckad med historia på sydöstra sidan av ön. Jag skulle gissa att finns massor av vackra platser på Sicilien så helst skulle jag vilja åka runt på ön och bara upptäcka! Man kan åka tåg på Sicilien (som ni kanske märkt så älskar jag att åka tåg), bara det är en stor anledning att åka dit. Annars gillar jag det opretentiösa, lite karga och enkla som finns på Sicilien. Både hos människorna, i landskapet och i maten. Jag har ätit mitt livs godaste pizza på ett café i Syracusa: potatispizza med rikligt med olivolja och färsk rosmarin. Så enkelt men ändå så gott!

En annan fin resa jag gjort i Italien var till Alghero på Sardinien. Jag och sonen åkte på charterresa dit 2013. Det var ett perfekt resmål när man åker med barn. På dagarna kunde man göra utflykter med båt eller hyra cykel till fina stränder en bit utanför stan eller bara ligga vid poolen. På kvällarna promenerade vi på promenadstråket med alla andra turister in till stan och åt middag (mycket skaldjur förstås). Någon dag tog vi tåget till en närbelägen stad. Ja så kunde man köpa världens godaste körsbär i Alghero – jag älskar körsbär! Det gick snabbt att flyga dit och det tog bara några minuter att ta sig till och från flygplatsen. Ja Alghero hade allt!

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(15)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar