Annons
Annons

Mycket god Carnitas!

Det är ju helg! Jag vill bjuda på ett recept på en mexikansk gryta ur min senaste kokbok, Mustiga grytor och långkok. Rätten heter carnitas, som betyder små köttbitar på spanska. Grytan serveras på mjuka tortillabröd tillsammans med olika salsor. På mexikanskt manér äts carnitas i sitt tortillabröd med händerna. Carnitas har en ljus och fin smak som passar extra bra så här års. Det här är hur gott som helst.

Annons

Carnitas med hemgjorda tortillas och 2 salsor 4 port

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
800 g fläskkarré i bit
margarin eller smör att steka i
salt och peppar
1 dl vatten
3 dl coca-cola
1 ½ tsk oregano
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 msk kinesisk soja
2 lagerblad
saft från en apelsin
finrivet skal från 1/2 apelsin
salt

Hacka löken och pressa vitlöken. Skär köttet i små bitar, 1 ½ x 1 ½ cm. Om det är stora bitar av fett på köttet – skär bort och kasta det. Stek lök och vitlök i en stekpanna och lägg över det i en 2-liters kastrull. Stek köttet i omgångar, stek det så att det får fin färg. Salta och peppra och lägg över det i kastrullen. Vispa ur stekpannan med vattnet och tillsätt skyn, coca-cola, oregano, paprikapulver, spiskummin, soja, lagerblad, saft och skal från apelsinen. Låt grytan småkoka under lock i 2 timmar, rör om då och då.  När köttgrytan är färdig ska köttet ha trådat sig och det mesta av vätskan har kokat bort. Smaka av med salt. Servera de varma tortillabröden med carnitas, avokado- och tomatröra och mangosalsa.

Tortillas 8 st medelstora

När du har smakat på de här tortillabröden kommer du aldrig mer vilja äta köpta. Ta inte för mycket olja när du steker, bröden riskerar att bli väl flottiga då.

4 dl vetemjöl + lite till utbakningen
1 1/2 tsk bakpulver
½ tsk salt
25 g margarin eller smör
1 1/2 dl vatten
en neutral olja att steka i tex rapsolja eller solrosolja

Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och margarin eller smör i en skål. Finfördela fettet med en gaffel eller använd händerna. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en kladdfri deg. Lägg degen kallt i 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 8 jämnstora bitar. Kavla ut varje till en rund kaka som mäter ca 15 cm i diameter. Stek tortillabröden i olja i en stekpanna, stek dem så att de får fin färg på båda sidor. Förvara bröden i en handduk så att de håller värmen. Bröden ska ätas samma dag som de bakas.

Avokado- och tomatröra

Det är gott med lite vitt vin i den här röran. Om du inte har något vitt vin – hoppa över det, röran blir jättegod även utan.

2 avokado
100 g Philadelphia
2 tsk vitt vin
1 tsk pressad citron
2 vitlöksklyftor
2 tomater
salt och peppar

Mosa avokadon i en skål och tillsätt Philadelphia, vin, citron och pressad vitlök. Skär tomaten i bitar och tillsätt dem till röran. Smaka av med salt och peppar.

Mangosalsa

Oj vad god den här salsan är. Om du vill vara riktigt mexikansk – använd silverlök!

2 mango
1 röd chili
saft från 1 pressad lime
4 msk finhackad silverlök eller vanlig gul lök
4 msk finhackad koriander
salt

Skär mangon i små tärningar. Dela chilin på längden och skär bort kärnhuset och kärnorna. Skär chilin i riktigt små bitar. Blanda mango, chili, pressad lime, silverlök, koriander och salt till en salsa.

Carnitas

 

LÄS OCKSÅ

(31)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar