Annons
Annons

När man har en burk matjessill över!

I fredags blev det lite midsommarfirande här på vår uteplats. Grannarna kom hit och det blev både sill och potatis och paj med matjessill och smörgåstårta med matjessill och dessutom sambons köttbullar till ungdomarna. Och efteråt den jordgubbspajen som är med i senaste Allas och som jag själv skapat (den med Philadelphia, lemon curd och jordgubbar i ett kallt pajskal som jag hade med på bild i mitt senaste inlägg här på bloggen).

Annons

Jag hade hittat ett smarrigt smörgåstårterecept i Året Runt som jag hade spetsat in mig på men jag hade missat att handla en hel del så det blev min egna variant. Originalreceptet var gjort på mörkt bröd, jag valde vanlig vit formfranska istället. Kall skivad färskpotatis i smörgåstårta är supergott! Så här gjorde jag.

Smörgåstårta med matjessill och ägg 8 port

16 skivor formfranska

fyllning 1:
125 g avrunnen matjessill
1 liten rödlök
1/2 dl creme fraiche
2 dl turkisk yoghurt
salt och peppar
8 kalla färskpotatisar

fyllning 2:
2 kokta kalla ägg
1 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finhackad gräslök
salt och peppar

garneringskräm:
1 dl creme fraiche
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs

garnering:
3 kokta kalla ägg
1/2 dl hackad rödlök
1 msk finhackad gräslök

Kantskär brödet. Finhacka sill och rödlök. Blanda sill, lök, creme fraiche, turkisk yoghurt, salt och peppar i en bunke. Mosa äggen och blanda dem med creme fraiche, turkisk yoghurt, dill, gräslök, salt och peppar. Lägg 4 brödskivor i rad på en bricka. Bred på hälften av den första fyllningen. Skär potatisen i skivor och lägg hälften ovanpå fyllningen. Täck med ett lager bröd, lägg dem så att skarvarna förskjuts. Bred på fyllning 2. Täck med brödskivor och bred på resten av fyllning 1 och resten av potatisskivorna. Avsluta med brödskivor. Bred på garneringskrämen över hela tårtan. Skiva äggen. Garnera med äggskivor, rödlök och gräslök. Ställ smörgåstårtan kallt tills det är dags att äta. Njut!

smörgåstårta med matjessill

 

LÄS OCKSÅ

(25)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar