Annons
Annons

Nu får det räcka!

Förra lördagen bestämde jag mig, nu får det vara slut på påsinköpen! Jag var på Ica i Simrishamn och där kostade en papperskasse 3 kronor. Jo jag vet, 3 kronor är ju inga pengar nuförtiden. Men ändå. Ni ska veta att handlarna gör stora vinster på plast- och papperskassarna. En kasse kostar sisådär 60-70 öre i inköp, vilket innebär vinster på över 400 miljoner per år.

Annons

Jag är ganska bra på att ta med mig en tygkasse eller gamla papperskassar, särskilt om inköpen är planerade. Men jag vet också, att jag kan bli klart bättre på det!

Många länder har förbjudit plastkassarna. Mycket av plasten hamnar ute i naturen. Nu i veckan strandade en sjuk val utanför Norges kust, när forskarna öppnade valen innehöll den 30 plastkassar! Svenska Naturvårdsverket vill höja priset rejält till ett lägstapris på 5 kronor, i syfte att minska på plasten som riskerar att hamna i skog och vattendrag. Handlarna vill behålla vinsten medan flera organisationer kritiserar att pengarna ska gå tillbaka till handeln.  Istället borde den gå till miljöåtgärder tycker bland annat organisationen Håll Sverige Rent.

Vilken kasse som är bäst är ingen helt lätt fråga visar det sig när man fördjupar sig i ämnet. Tygkassar i bomull är resurskrävande, framförallt i odlingsledet. En tygkasse i bomull behöver användas 130-400 gånger för att komma ner i den nivå av miljöpåverkan som plastkassen gjord av sockerrör ger upphov till. En hopvikbar kasse i återvunnen polyester är ett bra alternativ eller att man återanvänder sina plast- och papperskassar väldigt många gånger!

Mina uppgifter är hämtade från Konsumentföreningen Stockholm och en artikel från DN, läs HÄR.

papperskasse

 

 

LÄS OCKSÅ

(8)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar