Annons
Annons

Påskbakelser med lemon curd

Det här receptet gjorde jag till Allas påsken 2015.

Påskbakelser med lemon curd 10 st

3 ägg
1 ½ dl strösocker
5 msk potatismjöl
½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
1 dl turkisk yoghurt

Annons

Topping:
vispad grädde från fyllningen (se ovan)
1 marsipanlock
florsocker att sikta över
pyntgelé
marsipankycklingar
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en liten skål och tillsätt det till äggsmeten. Blanda. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna som mäter 30 x 40 cm. Grädda rulltårtan i mitten av ugnen i 225 grader i 5-8 minuter. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som rulltårtan gräddats på. Låt rulltårtan svalna någon minut och skär den sedan så att den får jämna fina kanter (vilket kan innebära att du får skära bort 1-2 cm på varje sida). Vispa grädden ganska hårt. Blanda 1 ½ dl vispad grädde, lemon curd och turkisk yoghurt i en skål. Bred blandningen ovanpå rulltårtan. Rulla ihop med hjälp av pappret. Bred på resten av den vispade grädden, bred på så att det täcker hela rulltårtan.
Rulla ut marsipanlocket och lägg det ovanpå plasten som den legat inrullad i. Kavla marsipanlocket så att det täcker rulltårtan. Det är lättast om du lägger en bit plastfilm ovanpå marsipanen. Skär ut en rektangel i marsipanlocket som är så stor som rulltårtan, min rektangel mätte 17 x 34 cm. Lägg marsipanlocket ovanpå rulltårtan. Skär bort eventuell överflödig marsipan. Sikta över florsocker och ringla pyntgelé ovanpå. Garnera med några marsipankycklingar. Skär rulltårtan i 10 jämnstora bakelser.

Tips:
Lemon curd kan ersättas med hallonsylt eller liknande.
Om det är svårt att dra bort bakplåtspappret efter rulltårtan gräddats – pensla baksidan med kallt vatten.
Man kan göra ett eget marsipanlock genom att blanda 200 g mandelmassa med några droppar grön eller gul färg. Knåda mandelmassan en stund så att den blir jämnt färgad och kavla sedan ut den tunt mellan 2 bakplåtspapper.

LÄS OCKSÅ

(23)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar