Annons
Annons

Påskgodistraditioner i Dalsland

När jag var liten på 70-talet var vi mycket i sommarstugan i Dalsland. Så också under påskhelgen.  Vi barn ritade egna påskbrev med påskkärringar, påskkycklingar och påskeldar som vi fyllde med godis,  vek ihop och gav bort till våra kompisar.

Annons

Själva utdelningen av påskbreven gick till på ett lite speciellt sätt. Man klädde ut sig till påskkärring med röda kinder, huckle, stor kjol och förkläde och sedan smög man fram till huset där kompisen bodde och kastade in påskbrevet för att i nästa sekund rusa därifrån. Det gällde att inte bli fångad av sin kompis. Jag tyckte det var lite olustigt, jag gillade nog inte att bli jagad. Sedan gjorde kompisarna motsvarande sak med sina påskbrev hemma hos oss. Hade man tur fick man ihop en hel del godis på det viset.

Mina kusiner som bodde där året runt och kände många fick ihop stora bunkar med godis. Gissa om jag var avundsjuk.

Den påskgodistraditionen var jag så inne i att jag trodde att alla gjorde så. Jag kommer ihåg att jag blev mycket förvånad när jag förstod att mina Uddevallakompisar inte gjorde på samma sätt.

Igår läste jag i Göteborgsposten att det här är en tradition som är vanlig i Dalsland och delar av Värmland. Här är ett lite suddigt foto från den tiden.

Glad påsk på er!

 

LÄS OCKSÅ

(19)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar