Annons
Annons

Pepparkakscheesecake i juletid

Har ni läst senaste numret av Allas? Jag har med 4 recept på bakverk med pepparkakssmak i det numret (nr 48). Jag skrev om det HÄR tidigare i höst. Ni kanske minns kakan där jag glömde äggen och tillfället då jag gräddade bleka köpepepparkakor, just de recepten och fotografierna är med i veckans nummer.

Annons

Alla 4 recepten är jättegoda (om jag får säga det själv) men cheesecaken med apelsinsmak är ett recept som överträffar det mesta. Jag har tänkt på den cheesecaken nästan varje dag sedan jag skapade receptet  i slutet av augusti, det säger väl en del:)

Så här såg cheesecaken ut när vi fotade den i september (Och om du vill göra den cheesecaken på bilden med apelsinsmak, så är det här cheesecakereceptet).

pepparkakscheesecake

Förra året gjorde jag också en jättegod pepparkakscheesecake för Allas räkning(cheesecake är en favorit hos mig så är det bara!), fast då med lingonsylt. Här kommer det receptet.

Makalöst god pepparkaks- och lingoncheesecake 10 bitar

Pepparkakor, len Philadelphiakräm och lingonsylt gör den här cheesecaken till något utöver det vanliga.

pepparkaksbotten:
50 g margarin eller smör
20 pepparkakor, 125 g

Philadelphiakräm:
4 1/2 gelatinblad + 2 msk vatten
300 g Philadelphiaost
2 dl gräddfil
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Topping:
1 ½ – 2 dl lingonsylt

 

  1. Smält margarin eller smör i en kastrull. Krossa pepparkakorna i en mortel och lägg över dem i en bunke. Tillsätt fettet och rör.
  2. Bred ut kaksmulorna i en smord rund tårtform med avtagbar kant som mäter 23 cm i diameter. Packa smulorna med hjälp av baksidan på en matsked.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål i 5 minuter.
  4. Lägg Philadelphiaost, gräddfil, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Kör med en elvisp till en slät kräm.
  5. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama dem något. Lägg gelatinblad och 2 msk vatten i en liten kastrull. Värm på medelvärme samtidigt som du rör.
  6. Tillsätt gelatinbladen till Philadelphiakrämen samtidigt som du rör. Häll alltsammans ovanpå pepparkaksbottnen. Ställ cheesecaken kallt i 2-3 timmar.
  7. Bred ett lager lingonsylt ovanpå och njut!

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar