Annons
Annons

Pizza

Mums!

Om någon frågar mig vilken rätt jag lagat flest gånger då blir svaret PIZZA! Jag tycker det är otroligt gott med pizza, jag har en son som kan äta pizza 7 dagar i veckan (ja nästan i vart fall) och jag har många fina pizzaminnen!

Annons

När jag var liten och vi fick släktingar på besök kunde det hända att mamma och vi systrar bakade pizza till hela gänget. Det var nog lite exotiskt för de lite äldre släktingarna och jag kommer ihåg att faster Karin kallade rätten för något jag inte kan skriva här (hihi).

När sonen var liten åkte jag och han på en veckas charter till Italien. Där kunde man köpa fantastiskt god och olivoljig tomatpizza i delikatessdisken i närmaste livsmedelsbutiken. Vi köpte och tog med till stranden och han hann äta några tuggor innan han tappade pizzan i sanden. Oj så många sandkorn det ryms på oljig pizza ska ni veta! Trist just då men så här några år senare har det blivit ett dråpligt minne.

Den godaste pizzan jag ätit var på ett vanligt café i Syracusa på Sicilien för ett drygt år sedan. Den bestod av tunt skivad potatis, mozzarella, olivolja och rosmarin. Oj oj oj så god den var!

Så här bakar jag pizza hemma hos mig.

Pizza 4 port

1/4 pkt jäst
2  1/2 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
5-6 dl vetemjöl

tomatsås:
400 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
2 msk olivolja
salt och grovkornig svartpeppar

Smula jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten, olivolja, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under tiden du gör tomatsåsen och fyllningen. Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré, basilika, oregano, olivolja, salt och peppar till en sås. Kavla ut degen så att den är lika stor som långpannan. Lägg degen på ett bakplåtspapper i långpannan och bred på tomatsåsen.

Vad du vill ha ovanpå kan ju varieras i det oändliga. Det är gott med salami, gul lök, paprika och fetaost. En annan variant är att strö riven mozzarella (250 g avrunnen blir bra) ovanpå, grädda pizzan och sedan lägga lufttorkad skinka ovanpå. Sonens favorit är med gul lök,  bacon och riven ost (inga grönsaker här inte). Chevre i klickar (om du använder bredbar), skinka och mango är gott. Vill du ha en vegetarisk pizza kan du lägga på de grönsaker du gillar, stekta aubergineskivor är otroligt gott! Ja det finns många goda varianter.

Avsluta med att strö på ost och grädda pizzan i 275 grader i ca 10 minuter. Avsluta gärna med att strö på lite torkad timjan eller oregano.

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(13)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar