Annons
Annons

Plommonpaj i plommontider

Plommon är en liten favoritfrukt för mig. De är riktigt söta och smakar sol och är lite av Sveriges motsvarighet till Medelhavsländernas nektariner och persikor tycker jag. Fast bättre om du frågar mig. Synd bara att de har så kort säsong, man hinner nästan inte med innan den är över. Nu finns det svenska plommon i min affär och då passar jag på att fresta med ett plommonrecept från min kokbok Härliga pajer. Titta gärna HÄR

Annons
Plommon- och mascarponepaj

Plommon- och mascarponepaj. Anna Clarén har fotat.

Plommon- och mascarponepaj

Sötsyrliga plommon med  krämig mascarpone, det är mycket gott. Jag tycker pajen är godast utan vaniljsås men det gör man förstås som man vill. Jag har använt en pajform som är djupare än vanligt.

125 g smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
½ dl socker
½ dl florsocker
1 ägg

fyllning:
200 g mascarpone
100 g philadelhpia
3 ägg
2 1/4 dl florsocker
500 g plommon i halvor
2 msk råsocker

Kör smör, vetemjöl, socker, florsocker och ägg i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform som är djupare än de vanliga pajformarna. Kör mascarpone, philadelphia, ägg och florsocker till en slät smet med hjälp av en elvisp. Bred ut mascarponeblandningen  i det ogräddade pajskalet. Dela och kärna ur plommonen. Lägg plommonen ovanpå med snittytan ned.  Strö över råsocker. Grädda i 200 grader i 30-40  minuter beroende på pajformens storlek. Se till så att pajen inte får för mycket färg. Täck gärna med en bit aluminiumfolie mot slutet av gräddningen.

 

LÄS OCKSÅ

(3)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar