Annons
Annons

Plus om salt

Tv-programmet Plus

Jag brukar titta på konsumentprogrammet Plus som går på SVT på torsdagar mellan klockan 21 och 22 (kommer inte ihåg om det är på 1:an eller 2:an). Om du frågar mig så tycker jag att det är ett av SVTs absolut bästa program, kanske det bästa. Jag gillar reportrarna  – Åsa och Mathias – som är som vanliga människor som reagerar på olika konsumentfrågor som de tycker är fel, vad jag menar är att det är bra att de inte är konsumentvägledare eller dylikt utan 2 reportrar som brinner för sitt ämne på ett sunt vis!

Annons

I förra programmet var tex Mathias runt och kollade på salthalten i maten och då var han sådär naturligt okunnig om att vår mat i Sverige innehåller ovanligt mycket salt, det blir bra av att han inte kände till det innan. På så vis kan man som tittare identifiera sig med hans tankegångar bättre.

Ja saltet ja. Jag har skrivit om det tidigare här på bloggen men det är ett mycket viktigt ämne. Vi svenskar äter väldigt mycket mer salt än vad de gör i andra länder och dessvärre vill inte livsmedelsbranschen ta itu med detta på egen hand. Vi äter 10-12 gram per dag och nästan 80% kommer från sådant vi köper färdigt eller som vi äter på restaurang. Stora saltbovar är vissa brödsorter, skinka, falukorv, bordsmargarin, färdiga köttbullar och potatismospulver. Det är viktigast att man tänker på salthalten i sådana livsmedel som man äter mycket av.

I programmet hade Mathias lagat vanliga köttbullar som han bjöd på samtidigt som han bjöd på några köpta. Det visade sig att de köpta innehöll 4 ggr så mycket salt som de hemgjorda. Men de smakade inte mer salt för den sakens skull eller var godare. De menade i programmet att mycket av det köpta saltas i onödan. Om man går in på deras hemsida kan man läsa om liknande produkter som hade helt olika saltmängd så med andra ord – ofta går det att sänka salthalten utan att påverka smaken eller liknande nämnvärt.

De berättade också att man i Finland har infört regler där väldigt mycket saltad mat märks med ”kraftigt saltad”. På så vis har man sänkt saltkonsumtionen till 6,8 g per dag. Och på köpet har hjärt- och kärlsjukdomarna minskat!

Salt är en viktig fråga och läs gärna mer om det HÄR. Jag kommer säkert återkomma till det.

 

 

LÄS OCKSÅ

(2)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar