Annons
Annons

Recept på Bolani!

Idag var det sista gången med matlagningsgruppen (de ensamkommande killarna som jag lagat mat med de senaste lördagarna och som jag skrivit om tidigare här på bloggen).

Hälften av killarna kommer från Afghanistan så det fanns önskemål om att laga bolani, en rätt bestående av en pizzaliknande deg och en fyllning på potatis eller purjolök som steks i stekpannan.

Annons

Vi gjorde 2 varianter, en med stekt rödlök, vitlök och mosad potatis och en med rå purjolök, lite olja och salt. Jag gillade potatisvarianten bäst. Receptet nedan är beräknat så att hälften av bolanisarna (mitt försvenskade sätt att skriva bolani i bestämd form plural) är fyllda med potatis och hälften med purjolök.

Bolani 2 portioner (det blir 4 stycken)

Deg:
1/4 pkt jäst
2 dl vatten
lite salt
ca 4 dl vetemjöl

Potatisfyllning:
4 potatisar, lite mindre
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
rapsolja att steka i
salt och svartpeppar
gurkmeja

Purjolöksfyllning:
1 liten purjolök
1 msk rapsolja
salt

rapsolja eller smör att steka i

Börja att koka potatisen med skalet kvar. När de är färdiga – skal dem och mosa dem med en gaffel. Hacka rödlöken och stek den i olja i en stekpanna. Tillsätt vitlöken. Salta och peppra. Strö på lite gurkmeja. Tillsätt potatisen och blanda. Låt blandningen svalna något. Hacka purjolöken fint och blanda den med rapsolja och salt. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en pizzaliknande deg. Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela degen i 4 bitar, kavla ut varje till en rund kaka. Lägg potatisfyllningen på 2 stycken, lägg fyllningen på den ena halva och lägg över den andra halvan av degen som ett lock. Tryck ihop kanterna. Gör likadant med purjolöksfyllningen. Häll lite rapsolja eller smör i en stekpanna. När fettet blivit varmt – lägg i en bolani. Tryck med fingrarna så att bolanin blir tunnare (akta dig så att du inte bränner dig). Stek på båda sidor så att den får fin färg. Ät med en stark sås (ketchup ska visst också vara gott till.)

Jag har inte receptet på den starka såsen just nu, om jag får tag på det återkommer jag!

mat fran Afghanistan

bolani i Partille

bolani

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(2)

Kommentera


 

Annons

Laddar