Annons
Annons

Recept på Mantu!

Igår eftermiddag var jag hemma hos min vän Safia och lagade Mantu. Mantu är en slags ångkokt dumpling från Afghanistan. I en språkgrupp på Facebook har jag lärt mig att mantu på persiska betyder kappa. Safia kommer från Afghanistan så hon skulle lära mig laga denna, snudd på, nationalrätt.

Annons

angkokta mantu

Receptet kommer strax. Först några ord om rätten. Vi lagade efter receptet nedan och det blev ganska mycket över. Vi var tre vuxna och tre barn. Jag skulle rekommendera dig att halvera receptet första gången du gör det. Lägg också märke till att den här rätten tar tid att laga, vi höll på i tre timmar och då gjorde vi ändå inte på all deg och fyllning. Tänk också på att Mantu tillagas i en ångkokare, Safia hade en rejäl ångkokare med 4 insatser (kolla foto nedan). Den gula löken revs på en mandolin så att det blev små avlånga stavar. Det låter mycket med 1,5 kg gul lök, men det ska faktiskt vara så mycket. Till mantun gjorde vi en köttfärs- och linssås och en kall yoghurtsås.

Här kommer receptet!

Mantu med köttfärs- och linssås 5-6 port

Deg:
500 g vetemjöl
1/2 msk salt
4 msk olivolja
5-6 dl vatten

Lök- och färsfyllning:
1 1/2 kg gul lök
500 g nötfärs
4 stora vitlöksklyftor
1 dryg tsk gurkmeja
1 dryg tsk salt
1 dryg tsk finmald svartpeppar
1 msk torkad mynta

Börja med degen. Blanda vetemjöl, salt, olivolja i en matberedare (med degkrok). Tillsätt vattnet lite i taget samtidigt som maskinen går. Arbeta degen i 15 minuter, den ska bli som en bröddeg. Låt degen vila i ca 15 minuter. Dela och forma den till 6 runda bullar och låt dem vila under en bakduk i 20 minuter. Skala och riv löken på en mandolin så att det blir små avlånga bitar. Blanda lök, nötfärs, riven vitlök, gurkmeja, salt, svartpeppar och mynta i en bunke. Blanda med en ren hand, det är enklast. Kavla ut de runda bullarna, en i taget. Degen ska vara mycket tunn (se bild nedan). Ta ut cirklar med ett mått, cirklarna ska vara 5-6 cm. Lägg lite av fyllningen på varje cirkel. Nyp ihop degen så att det blir ett litet knyte (se bilder nedan). Lägg dem i en ångkokaren som du först penslat med olivolja på insidan. Pensla degknytena med olivolja. När hela ångkokaren är full med degknyten, häller du kokande vatten i grytan längst ned. Lägg på locket och låt mantun ångkoka i 30 minuter. När det gått 15 minuter – byt plats på de två översta insatserna så att de hamnar underst. Ångkoka mantun den resterande tiden.

Köttfärs- och linssås

1 1/2 dl gula linser
2 gula lökar
1 dl olivolja
500 g nötfärs
1 tsk curry
1 tsk mald koriander
3 msk tomatpuré
ca 1 dl kokande vatten
salt

Koka linserna i lättsaltat vatten, koka dem så att de är mjuka. Det tar ca 25 minuter. Häll bort vattnet. Riv löken på grova sidan på ett rivjärn. Stek löken i olivoljan i en stor stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt färsen (allt på en och samma gång). Stek färsen och rör med en trägaffel. Tillsätt curry och koriander och låt alltsammans koka under lock i ca 30 minuter. Tillsätt tomatpuré och vatten och låt såsen koka i ytterligare 10-15 minuter. Avsluta med linser. Smaka av med salt.

Yoghurt- och vitlöksås
4-5 dl mild yoghurt naturell
2-3 vitlöksklyftor
salt

Blanda yoghurt, riven vitlök (riv på rivjärnet) och salt i en skål.

När du lägger upp rätten på fat, gör så här:

Häll lite av yoghurtsåsen på två uppläggningsfat. Toppa med ångkokta degknyten i 2-3 lager. Ringla först över lite köttfärssås och sedan lite yoghurtsås. Servera resten av såserna i skålar bredvid.

deg mantu

deg mantu (2)

fyllning mantu

kavla mantu

degknyte mantu

vikning mantu

vika mantu

degknyte

angkoka mantu

Mantu fran Afghanistan

LÄS OCKSÅ

(10)
(1)

Kommentera


 

Annons

Laddar