Annons
Annons

Recept på Qabili

För ett drygt år sedan var jag volontär bland ett gäng härliga kvinnor som lagade mat en gång i veckan (jag har skrivit om det tidigare, läs HÄR). En av gångerna lagade vi Qabili, en risrätt från Afghanistan. Det där var gott så i fredags testade jag att göra det hemma för första gången. Jag googlade på ordet qabili och fick lära mig att det betyder pilaffris från Kabul!

Annons

Först några kommentarer kring denna rätt som är lite speciell för oss svenskar, som inte är vana vid att koka ris på samma sätt som det görs i Afghanistan (eller Iran med flera länder). Jag har fått receptet av min vän Safia som kommer från Afghanistan men som har bott i Sverige i fem år. I originalreceptet var det det 1 kg ris, jag använde 1/2 kg. Jag tyckte att qabilin fick mycket mer smak med bara 1/2 kg ris. Jag använde jasmineris, jag hade inget basmatiris hemma. Det funkade det också.

När vi gjorde qabili i gruppen för ett år sedan så brände maten vid i botten. I fredags använde jag en gryta i aluminium, som ju är bra för att just förhindra vidbränning. Jag ringlade några matskedar flytande margarin i botten innan jag la i libabrödet. Det funkade, qabilin brände inte vid!

Här kommer receptet!

Qabili ca 8 portioner

500 g basmatiris
dubbel mängd vatten
1 tsk salt

2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
500 g morötter
100 g sötmandlar
1 kg kycklingklubbor
flytande margarin eller smör att steka i
1 burk hela tomater i tomatsås
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
1/2 tsk curry
1 libabröd
1-2 dl russin
1/2 + 1 dl flytande margarin eller smör

Börja med att koka riset. Mät hur många dl det är och ta dubbelt med vatten. Tillsätt salt och låt det koka under lock i en kastrull som rymmer 2 liter i 15 minuter. Häll bort vattnet om det är något kvar. Hacka löken och riv eller pressa vitlöken. Skär morötterna så att de blir nästan lika tunna som tändstickor.  Skålla mandlarna (koka upp dem och ta bort skalet när de svalnat). Skär mandlarna i bitar på längden. Ta bort skinnet på kycklingen och dela den en gång i leden. Stek löken och vitlöken i en stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig. Lägg den åt sidan. Stek morötterna lite i taget, lägg dem åt sidan. Stek kycklingen, hälften åt gången. Salta och peppra. Lägg lök, vitlök och kyckling i en gryta. Vispa ur stekpannan med tomaterna i sin sås. Mosa tomaterna något med en gaffel. Tillsätt alltsammans till grytan. Rör ner tomatpuré, vatten och curry till grytan. Låt kycklingen koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt 1/2 dl flytande margarin eller smör till en stor aluminiumgryta (ca 4 liter). Lägg libabrödet i botten. Varva kyckling i sin sås, ris, morot, mandlar och russin i grytan. Ringla över 1 dl flytande margarin eller smör. Koka alltsammans under lock i 20 minuter. Lägg upp qabilin på ett stort uppläggningsfat. Servera med det återstående libabrödet och eventuellt en yoghurtsås.

LÄS OCKSÅ

(107)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar