Annons
Annons

Saffransbullar med nutella

Jag tycker det är gott att fylla saffransbullarna med någon krämig fyllning. Tex mandelmassa blandad med smör, socker och kardemumma eller som i receptet nedan – med nutella. Saffran har en förmåga att göra lussekatterna torra så att fylla bullarna med något smarrigt gör bara gott:)

Annons

Här bjuder jag på ett recept från förra året.

Saffransbullar med nutella 40 st

50 g jäst för söta degar
100 g margarin eller smör
3 dl mjölk
1 pkt saffran + 1 sockerbit
¾ dl ljus sirap
1 ägg
½ tsk salt
12-13 dl vetemjöl

fyllning:
100 g margarin eller smör
4 dl nutella

pensling:
uppvispat ägg
pärlsocker
hackade hasselnötter

 

  1. Smula jästen i en bunke. Smält margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm.
  2. Tillsätt lite av degvätskan till jästen och rör så att jästen löser sig. Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel.
  3. Tillsätt resten av degvätskan, saffran, sirap, ägg, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en rektangulär kaka som mäter 30×35 cm.
  5. Bred på hälften av margarinet och nutellan på varje kaka. Bred inte på någon nutella på de bakersta 5 centimetrarna.
  6. Rulla ihop kakan till en fast rulle och skär den i 20 jämnstora bitar. Lägg bullarna i bakformar och gärna på en muffinsplåt. Muffinsplåten gör att de jäser uppåt istället för åt sidorna.
  7. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hasselnötter. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.

Saffransbullar med nutella

LÄS OCKSÅ

(12)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar