Annons
Annons

Gamla kompisar, facebook och smörgåstårta!

För en dryg vecka sedan fick vi besök av två gamla kompisar från Uddevallatiden. Tjejen eller kvinnan (har man fyllt 50 är det kanske dags att kalla sig kvinna? hihi) gick jag tillsammans med i gymnasiet och vi umgicks mycket då. Mannen gick i samma bordtennis som jag när jag var sådär 9-10-11 år fast han var 2 år äldre än vad jag var så jag är inte så säker på att han kommer ihåg mig från den tiden. Sedan umgicks vi alla tre i ett större gäng i slutet av 80-talet.

Annons

Sedan dess har jag flyttat till Göteborg och de blev ett par och fick två pojkar och nu har vi har funnit varandra igen via facebook. Här måste jag tillägga att de är av den sortens människor som man har i sitt hjärta och fastän man kanske inte träffas så ofta så kommer de förbli ens vänner.

Genom kontakten på facebook har det  visat sig att de har hyrt en stuga utanför Ystad i flera somrar. Så nu när jag fick veta att de var på väg ner var det verkligen dags att träffas. Jag hade gjort smörgåstårta och bakat bullar och vi satt ute i trädgården och åt. De var hos oss i några timmar och inte kommer jag ihåg vad vi pratade om i detalj men kul hade vi. Ja oj vad vi skrattade, det var länge sedan jag hade så roligt!

Älskade smörgåstårtor

Jag gjorde en smörgåstårta ur min smörgåstårtebok. Receptet kommer här:

Smörgåstårta till hela familjen 8 portioner

18 skivor av lite grövre sort tex Rasker eller vanligt formbröd

majonnäsfyllning:
2 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
2 dl majonnäs

skink- och ostfyllning:
hälften av majonnäsfyllningen
100 g rökt skinka i skivor
1 dm gurka
75 g grovt riven ost
1 msk svensk senap
¾ dl finhackad bladpersilja eller vanlig persilja
salt och peppar

fruktcocktailfyllning:
hälften av majonnäsfyllningen
1 burk fruktcocktail ca 250 g avrunnen
salt och peppar

garneringskräm:
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl turkisk yoghurt
1 ½ dl majonnäs

garnering:
1 gurka
200 g skinkskivor, gärna av lite bättre kvalitet
150 g ostskivor (jag använder köpta hyvlade)
1 burk fruktcocktail ca 250 g avrunnen
rucola eller bladpersilja

Börja med majonnäsfyllningen. Vispa grädden hårt och blanda den med turkisk yoghurt och majonnäs. Fördela majonnäsfyllningen i två bunkar. Skär skinka och gurka i små tärningar. Tillsätt det skurna tillsammans med ost, senap, persilja, salt och peppar till den ena bunken och blanda. Låt fruktcocktailen rinna av i en sil och rör ner den tillsammans med salt och peppar i den andra bunken. Kantskär brödskivorna och lägg två på bredden och tre på längden på en bricka. Täck med skink- och ostfyllningen. Lägg på ytterligare sex brödskivor men lägg dem så att de täcker skarvarna likt ett tegelmönster. Bred på fruktcocktailfyllningen och de sista brödskivorna. Vispa grädden hårt och blanda den med turkisk yoghurt och majonnäs och bred den ovanpå och runtom alltsammans. Hyvla tunna skivor av gurkan på längden och garnera med dem runtom. Gurkskivorna ska vara något högre än vad smörgåstårtan är hög. Gör rosor av skinkskivorna och rullar av ostskivorna och lägg dem ovanpå smörgåstårtan. Fördela avrunnen fruktcocktail ovanpå och strö på rucola eller bladpersilja.

 

 

LÄS OCKSÅ

(19)
(8)

Kommentera


 

Annons

Laddar