Annons
Annons

Snart kanelbullens dag!

Har ni tänkt på att det snart är Kanelbullens dag? Ja ganska snart iallafall. 4 oktober firar vi Kanelbullens dag och då säljs det – enligt Kungsörnen – 7 miljoner bullar i det här landet. Till det kommer alla bullar som bakas hemmavid. Härligt tycker jag som är mycket förtjust i bullar och skulle kunna fira Kanelbullens dag varje dag!

Annons

För någon vecka sedan skrev jag om mina 10 bästa bullbakstips HÄR. Då lovade jag ett recept på kalljästa bullar. Receptet är med i min och Åsa Dahlgrens kokbok Kanelbullar och annat nybakat som kom ut 2010 och som fortfarande finns till försäljning.

Bullar 002

Kalljästa toscabullar

20 st

Kanske är de här de godaste hemgjorda bullar du smakat? Jäsningen tar lite längre tid, men arbetsinsatsen är samma som vanligt. Tveka inte – gör dem!

fördeg:
50 g jäst
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl

200 g rumstempererat smör
2 msk strösocker
1 ägg
¼ tsk salt
3 dl vetemjöl

fyllning:
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker

toscasmet:
50 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g flagad mandel

garnering:
florsocker

Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och vetemjölet och arbeta ihop till en lös deg. Låt degen jäsa 1 timme. Tillsätt smöret i små bitar, socker, ägg, salt och mjöl. Arbeta ihop till en deg (arbeta inte för mycket, det ska vara små klumpar av smöret i degen). Kavla ut degen till en platta, 30 x 40 cm. Strö vetemjöl på bakbordet och kaveln så att degen inte fastnar. Blanda smör, socker och vaniljsocker i en djup tallrik. Bred fyllningen ovanpå degplattan. Rulla ihop den hårt till en rulle. Skär den i 20 bitar och lägg dem i dubbla formar. Jäs bullarna i kylen över natten (lägg en handduk över). Låt bullarna jäsa 1–1 ½ timme i rumstemperatur. Gör under tiden toscasmeten. Lägg smör, socker, sirap, vetemjöl, mjölk och mandel i en kastrull. Låt alltsammans få ett uppkok och rör under tiden. Lägg lite toscasmet på toppen av bullen precis innan du ska grädda dem. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8 minuter. Sikta över florsocker strax innan du ska äta.

LÄS OCKSÅ

(23)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar