Annons
Annons

Sockerbullar med saffran

Som matskribent har jag gjort många olika varianter på saffransbullar till tidningar och kokböcker, genom åren. Det här receptet kvalar in på min topp-3 lista. Sätt igång och baka! 🙂

Det är Åsa Dahlgren som fotat.

Annons

Sockerbullar med saffran 20 st

Det här kan vara de godaste saffransbullar du ätit! Bullarna har en mild och fin smak av saffran.

1/2 pkt jäst för söta degar
2 dl mjölk
1/2 pkt saffran + 1 sockerbit
1 dl strösocker
½ tsk salt
100 g smör
2 äggulor
7-8 dl vetemjöl

Smör- och vaniljfyllning:
100 g smör (här är det godast med smör)
2 msk vaniljsocker
1 dl strösocker

Garnering:
smält smör att doppa dem i
strösocker att doppa dem i

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull så att den är fingervarm och tillsätt den till jästen och rör.
  2. Stöt saffran och en sockerbit i en mortel. Tillsätt saffran, socker, salt, smör delat i bitar, äggulor och det mesta av mjölet till jästen. Arbeta ihop till en deg. Arbeta inte degen för mycket den ska vara lite kladdig.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något.
  4. Kavla ut degen till en rektangulär kaka som mäter 42×30 cm.
  5. Dela kakan i 20 jämnstora rutor. Blanda smör, vaniljsocker och socker i en skål.
  6. Lägg en klick av smör- och vaniljfyllningen mitt på varje ruta. Knip ihop ändarna ordentligt och lägg bullen med skarven ned i en pappersform. Ställ bullarna på en plåt.
  7. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna under en bakduk på ett galler.
  9. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker.

Tips: Om du ska frysa bullarna – vänta med smör och socker tills du ska servera dem.
Det är bra att grädda bullarna i pappersformar – annars finns en risk att lite av fyllningen åker ut på plåten.

sockerbullar-med-saffran

 

LÄS OCKSÅ

(8)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar