Annons
Annons

Spansk högrevsgryta med sardeller

Sonen fyller år i helgen och han har önskat sig ”köttgryta med apelsin i”. Jag som har gjort ett antal recept med köttgrytor genom åren vet tyvärr inte vilken köttgryta han menar. Har inte en susning om jag ska vara ärlig. Jag vet att jag själv gillar den här högrevsgrytan med sardeller, rökt paprikapulver, apelsin och rött vin i väldigt mycket, så den får det bli. Hoppas det är rätt:)

Annons

Spansk högrevsgryta med apelsin, sardeller och rökt paprika 6 port

För några år sedan upptäckte jag rökt paprikapulver och sedan dess är jag såld på denna oemotståndliga krydda. Till en början köpte jag paprikapulver i delikatessbutiker, numera hittar man det bland de vanliga kryddorna. Det här är mina smaker!

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg högrev
olivolja att steka i
salt och peppar
1 msk rökt paprikapulver
2 msk vetemjöl
4 dl rödvin
1 köttbuljongtärning
2 + 1 dl pressad apelsin
½ dl vatten
4 sardeller
½ dl tomatpuré
½ tsk timjan
olivolja att ringla över
2 dl gröna oliver med kärna

Blomkålsmos:
600 g potatis av mjölig sort
500 g blomkål utan blast
1 dl crème fraiche
salt och peppar

Avokadosallad:
2 avokado
2 apelsiner
rucola
salt och peppar
olivolja
Hacka löken och pressa vitlöken. Skär köttet i stora bitar, 4 x 4 cm. Stek lök och vitlök i olivolja i en stekpanna så att den blir mjuk och glansig Stek köttet, lite i taget, så att det får fin färg. Salta och peppra. Lägg över lök, vitlök och högrev i en gryta allteftersom. Strö över paprikapulver och låt det fräsa med under omrörning en kort stund. Strö över vetemjölet och blanda. Vispa ur stekpannan med lite av vinet och tillsätt det och resten av vinet till grytan. Rör ner buljongtärning, den stora mängden pressad apelsin, vatten, sardeller (de behöver inte finfördelas), tomatpuré och timjan. Låt grytan koka under lock i 2 – 2 ½ timme, rör om då och då. Tillsätt 1 dl pressad apelsin. Smaka av med eventuellt mer salt. Ringla över lite olivolja och strö på oliver. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Dela blomkålen i bitar och tillsätt den till potatisen när det återstår 15 minuter. Häll av vattnet när potatisen och blomkålen är mjuk. Tillsätt crème fraiche, salt och peppar och kör till mos med hjälp av en elvisp. Skär avokadoköttet i klyftor och apelsinerna i hinnfria klyftor. Blanda avokado, apelsin och rucola i en skål. Salta, peppra och ringla över olivolja. Servera högrevsgrytan med blomkålsmoset och avokadosalladen.

Receptet är med i min grytkokbok som heter Mustiga grytor och långkok och som kom ut 2015.

LÄS OCKSÅ

(9)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar