Annons
Annons

Supergod smörgåstårta på smörgåstårtans dag

Klart jag inte har missat att det är smörgåstårtans dag idag! Jag gillar smörgåstårta väldigt mycket och har till och med gjort en kokbok i ämnet.

Den här smörgåstårtan ska jag göra till mig och sambon ikväll, den innehåller godsaker som rostbiff, pickles, curry, tunnbröd, majonnäs och gräddfil bland annat. En smörgåstårta med danska smaker helt enkelt, lite som ett danskt smörrebröd fast i stort format. En perfekt smörgåstårta en novemberkväll som denna, den finns också med i min kokbok Älskade smörgåstårtor.

Annons

Smörgåstårta à la Danmark  4 portioner

Gillar du pickles och rostbiff à la danska smörrebröd är det här ett måste. Smörgåstårtan får en kittlande syrlig smak tack vare pickles som tillsammans med smakrik och fyllig curry gör den till en riktig vuxenfavorit. Servera gärna lite extra rostad lök bredvid.

4 rektangulära tunnbröd

persilje- och majonnäsfyllning:
2 stora potatisar av mjölig sort
½ dl majonnäs
½ dl gräddfil
2 msk finhackad bladpersilja

pickles- och curryfyllning:
2 dl finhackad pickles (säljs i glasburk)
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
¾ tsk curry
2 tsk mango chutney
salt och peppar
150 g rostbiff i tunna skivor

garneringskräm:
3/4 dl majonnäs
3/4 dl gräddfil

garnering:
100 g rostbiff, gärna smala skivor
25 g salladsblad
1 dl syltlök
½ dl rostad lök

Börja med potatisen. Koka den med skalet på. Låt potatisen svalna, skala och skär den i tunna skivor (det gör inget om de går sönder lite grann). Blanda majonnäs, gräddfil och persilja i en bunke. Blanda väl avrunnen hackad pickles, majonnäs, gräddfil, curry, mango chutney, salt och peppar. Skär rostbiffen i smala strimlor. Lägg ett tunnbröd på en skärbräda. Bred på hälften av pickles- och curryfyllningen. Strö på hälften av rostbiffsstrimlorna. Täck med ett tunnbröd. Bred på persilje- och majonnäsfyllningen. Lägg på potatisskivor och ytterligare ett tunnbröd. Bred på resten av pickles- och curryfyllningen och sist de återstående rostbiffsstrimlorna. Täck med en tunnbrödsskiva. Blanda majonnäs och gräddfil och bred det ovanpå. Gör små rosor av rostbiffen och lägg dem tillsammans med salladsblad, syltlök och rostad lök ovanpå. Strö på löken vid serveringstillfället. Strör du på den tidigare blir den mjuk och inte så god.

smorgastarta med danska smaker

 

 

LÄS OCKSÅ

(10)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar