Annons
Annons

Supergoda bullar!

Jag har hunnit göra ganska många bullrecept genom åren. Hembakta bullar och många bageribakta med för den delen är ju alltid gott men några recept som jag har skapat har stuckit ut lite extra. Här kommer ett sådant! Wienerkaka kallar jag den för, det blir som en stor kaka i långpannan och som man sedan delar i 35 bullar. Receptet kommer från min kokbok Alla sorters kakor som kom ut 2013. Anna Clarén har tagit originalfotot som jag sedan fotat av med min Iphone.

Annons
Wienerbullar

Wienerbullar

Wienerkaka 35 bullar

Det här är wienerbullar som överträffar det mesta! Dessutom blir de riktigt tjusiga fastän de inte är svårare att baka än vanliga kanelbullar.

50 g jäst för söta degar
2 ½ dl rumstempererad mjölk
2 ägg
½ dl strösocker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör

mandelfyllning:
150 g mandelmassa
75 g margarin eller smör

vaniljfyllning:
75 g margarin eller smör
¾ dl strösocker
1 msk vaniljsocker

pensling:
1 ägg
pärlsocker
hackad sötmandel

garnering:
florsocker

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölken och rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Dela margarin eller smör i tärningar och tillsätt dem till degen. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar där den ena är mindre än den andra. Kavla ut den minsta degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm och lägg den i en bakpappersklädd långpanna. Blanda mandelmassa och margarin eller smör och bred blandningen ovanpå kakan. Kavla ut den andra degen till en rektangulär platta 25 x 60 cm. Blanda margarin eller smör, socker och vaniljsocker och bred det ovanpå. Rulla ihop degplattan till en ganska fast rulltårta. Dela den i 35 jämnstora bullar. Lägg ut bullarna ovanpå degplattan i långpannan, 5 på höjden och 7 på längden är lagom. Jäs wienerkakan under bakduk i 30-40 minuter.  Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda kakan i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Låt wienerkakan svalna på galler och skär den sedan i rutor. Sikta massor med florsocker över.

 

LÄS OCKSÅ

(30)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar