Annons
Annons

Supergoda tekakor!

Här kommer ett inlägg som jag inte tänkt göra men eftersom tekakorna jag gjorde i förmiddags blev super- supergoda (om jag får säga det själv) så är det väl snudd på tjänstefel att inte dela med sig av receptet!

Annons

Jag gillar tekakor väldigt mycket och går nästan ständigt och drömmer om hembakta tekakor, gärna med havregryn i. Och idag blev det ett sånt bak!

Jo jag erkänner det är väl nästan skottpengar på sådana som bakar matbröd med socker i det här landet just nu men jag kan inte rå för det –  jag älskar hembakt matbröd med socker i. Ja iallafall då och då. I det här receptet är det 1/2 dl strösocker och jag tänker att en 1/2 dl socker delat på 20 tekakor blir inte speciellt mycket i varje. I det här fallet är det nog farligare att tekakorna är så himla goda att man inte kan sluta äta dem, men det är ju en annan femma.

Tre baktips smyger sig in i detta recept. 1. När man bakar matbröd är det bra att använda sig av en liten mängd jäst och istället låta brödet jäsa lite längre. 2. Bröd som får jäsa lite längre tid utvecklar mer aromämnen och ja det blir helt enkelt godare. 3. Havregryn ger tekakorna en saftig och fyllig smak.

Som sagt eftersom jag inte tänkt skriva detta inlägg så har jag ingen exakt mjölmängd men om du tillsätter lite vetemjöl i taget så kommer det gå jättebra.

tekakor

Tekakor med havregryn 20 st

3 dl havregryn
5 dl kylskåpskall mjölk
1/2 pkt jäst
50 g margarin eller smör i små bitar
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
vetemjöl

Blanda havregryn och mjölk i en bunke och låt det dra i 10 minuter. Tillsätt jäst, margarin eller smör, socker, salt och mjöl(mjölet  lite i taget). Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela den i 20 jämnstora delar. Rulla varje till en bulle och kavla ut den till en ganska tunn tekaka (ca 12 cm i diameter). Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Nagga och låt jäsa i 1- 1 1/2 timme. Eftersom du använder kall degvätska så kommer jäsningen ta längre tid än vanligt. Grädda tekakorna i 225 grader i 8-10 minuter. Njut!

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(13)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar