Annons
Annons

Tårta igen!

Igår var det dags för kalas nummer 2! Jag hade släktingarna på min pappas sida på kalas här hemma under eftermiddagen. Vi var 27 stycken runt bordet och sambon och sonen hade dukat långbord för andra gången på en vecka. Under tiden fixade jag det mesta av maten, ja sambon och sonen hjälpte till de också.

Annons

Den här gången blev det en riktig favorittårta. Jag är galet förtjust i mjölkchoklad och just denna tårtan fylls med en mjölkchokladmousse som är helt i min smak.  Jag gjorde 3 stycken kvällen innan – lite före och mitt i Eurovision – och förvarade dem i kylskåpet tills det var dags för servering. Receptet som är med i min kokbok med namn Alla sorters kakor görs där som bakelser men jag valde att servera dem som långa längder med spritsad vispgrädde ovanpå den här gången. Det ska vara valnötter i men tårtan blir jättegod även utan.

Tårta med chokladmousse

Tårta med härlig mjölkchokladmousse ca 10 bitar

Här ska det vara riktigt söt mjölkchoklad. Det här är tårta som smakar himmelskt.

mjölkchokladmousse:

3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
3 äggulor

rulltårtebotten:

5 äggvitor
3 dl strösocker
2 msk kakao
½ dl marsanpulver för kokning
50 g grovt hackade valnötter

garnering:

2 dl vispgrädde
50 g mjölkchoklad
florsocker

Börja med mjölkchokladmoussen. Vispa grädden i en bunke. Smält 150 g mjölkchoklad över vattenbad, var försiktig så att inte chokladen blir hård. Tillsätt äggulorna och lite av den vispade grädden till chokladen. Rör så att allt blandas. Tillsätt chokladblandningen till den vispade grädden och rör så att allt blir blandat. Hacka resten av chokladen grovt och tillsätt den till mjölkchokladmoussen. Ställ moussen kallt. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt 2 ½ dl av sockret och vispa lite till. Blanda resten av sockret med kakao, marsanpulver och valnötter. Tillsätt blandningen till marängsmeten. Bred ut marängsmeten i en bakpappersklädd långpanna, 30 x 40 cm och grädda den i mitten av ugnen i 175 grader i 25-30 minuter. Vänd upp tårtan på ett sockrat bakplåtspapper och låt den svalna något. Bred ut moussen och rulla ihop tårtan som en rulltårta. Vispa grädden till garneringen. Spritsa vispad grädde över tårtan, gärna som små rosor. Hyvla mjölkchoklad över och toppa med siktat florsocker.

Anna Clarén har fotat.

LÄS OCKSÅ

(22)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar