Annons
Annons

Trevlig fredagseftermiddag

iphone okt 13 005

I fredags var jag på Hembakningsrådets kanelbulledesigntävlings (inte helt lätt att säga…) prisutdelning på café Da Matteo i Göteborg. Det var nämligen Hembakningsrådet som instiftade kanelbullens dag i samband med deras egna 40-årsjubileum 1999. Så det är dem vi kan tacka att vi kan äta hejdlöst med bullar den 4 oktober varje år! Härligt tycker jag!

Annons

På prisutdelningen firades det naturligtvis med att äta bulle och dricka kaffe. Birgit Nilsson Bergström som jobbar för Hembakningsrådet berättade lite om bullens historik. På 1920-talet börjades det baka kanelbullar i bagerierna runt om i landet. Innan dess hade det bakats vetelängder och kransar. Men det är först på 50-talet som bullrecept dyker upp i svenska kokböcker.

iphone okt 13 006

Birgit Nilsson Bergström berättar om vår älskade bulles historia!

Matts Johansson som äger da Matteo pratade om svensk fikakultur, kaffe och kaffeodling. Han pratade bla om kaffeplockarnas dåliga arbetsförhållande, hur lite de tjänar och att de många gånger inte tjänar några pengar alls utan bara får mat som ersättning för sitt jobb. Matts menade att om man köper dyrare kaffe så kan man vara säker på att mer pengar går till dem som plockar bönorna. Att köpa fairtrade var bra tyckte han.

Matts Johansson berättar om vikten av att välja kaffebönor med omsorg.

Matts Johansson berättar om vikten av att välja kaffebönor med omsorg.

Ja så var det prisutdelning. I klassen Unga var det Dilaram Achmedova från Västerås som vann. Hon hade gjort en hjärtbulle. I klassen Vuxna var det Karin Högberg från Mollösund som vann. Hon hade gjort en bullkrans som omslöt ett äpple.

Om du vill läsa mer om tävlingen och kanelbullens dag kan du gå in HÄR . Någon mer än jag som blir lite sugen på att fila på en idé till nästa års tävling!?

LÄS OCKSÅ

(7)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar