Annons
Annons

Utflykt på Österlen

Än är det läge för utomhusutflykter. Bara solen skiner något sånär så kan kan man få en finfin dag på tex Österlen.

Om någon skulle säga: Kristina, vad måste man se på Österlen? Vilket är ditt absolut finaste och mest speciella ställe?  Då skulle svaret bli Ales stenar. Ales stenar är Sveriges största bevarade skeppssättning. Den består av 59 stenar som var och en väger 5 ton. Stenarna är placerade på Kåsehuvud med utsikt över den branta kusten och Bornholm. Ales stenar är fint med sin blandning av odlat landskap, historiska stenar, svensk geografi (när den är som tydligast), frihetskänsla och skönhet på en och samma gång. Jag gillar att stå vid stenarna, som ingen med bestämdhet kan förklara, och titta ut över den sydligaste landremsan och Östersjön och se när himlen möter havet långt bort i horisonten.

Annons

Några gånger har jag sett kor beta bland stenarna. Det är ren magi. Korna har ingen aning om var de befinner sig, de vill bara ha mat. Bilden av kor och de ståtliga stenarna tillsammans blir något alldeles extra.

Det brukar vara mycket folk på Ales stenar men det gör inget. Området är stort och det finns plats för många. Upplevelsen blir nästan bättre av alla människor, faktiskt.

Ales stenar är som gjort för picknick. Att duka upp sin mat eller fika på en filt där och samtidigt blicka ut över det böljande landskapet och glittriga vattnet är en ren fröjd. Jag kan verkligen rekommendera det. Vi åker för det mesta dit på sommaren men det har hänt att vi har varit där i november. Ales stenar är jättefint då också.

Ibland betyder ett besök vid Ales stenar även ett besök på rökeriet i Kåseberga. Så blev det i somras. Då hade vi med oss några kompisar från Göteborg. Först var vi uppe på höjden bland stenarna och fikade. Sedan tog vi oss ned för den branta slänten och gick längs med vattnet bort till rökeriet, där vi åt smörgåstårta och stekt rödspätta. Det var hyfsat fint väder den dagen så vi kunde sitta ute och äta. Det blev en fin dag på Österlen. Här lite foto från den dagen.

 

LÄS OCKSÅ

(4)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar