Annons
Annons

Vad äter en nötväcka?

Idag har jag riggat husets äppelträd med diverse fågelmat. Det är nämligen ”räkna fåglarna vid din fågelmatare helg” den här helgen. Det börjar idag den 24 och pågår till 27 januari. Jag hörde om det på radion i morse och jag vet inte om jag kommer att räkna några fåglar men det är en anledning att fixa mat till småfåglarna, hur som helst! Och inte minst kan man passa på att titta på och njuta av de små liven.

Annons

015

Jag har googlat på vad de gillar, det är lätt att tro att alla småfåglar äter samma sak men så är det absolut inte. Sedan varierar det också med årstiden va klart. Så här års äter nötväckan (den där lille söte som går både uppför och nerför på vårt päronträd) gärna solrosfrön och jordnötter i nätkasse. Sidensvansen, en annan favorit, gillar äpple, päron och rönnbär. Talgoxen och domherren äter gärna hampafrön. Ja överhuvudtaget verkar hampafrön, havrekross, kokosfett, osaltat smör, frukt, solrosfrön och linfrön vara populära. Vete gillas av duvor och fasaner, inte så bra med tanke på att de jagar bort småfåglarna.

Jag hängde upp fyra äpplen och tre talgbollar i trädet så nu väntar jag med stor spänning på sidensvansar och talgoxar. Är du intresserad av att räkna och rapportera småfåglarna i din trädgård gå då in på Sveriges Ornitologiska förenings hemsida, klicka HÄR

014

 

LÄS OCKSÅ

(9)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar