Annons
Annons

Var har du ätit den godaste bullen?

Jag älskar bullar. Nästan så mycket att jag skulle kunna baka bullar varje dag. Det är något med konsistensen och att man kan fylla dem på alla möjliga sorters vis som gör att jag gillar dem så mycket. Ja många goda bullar har man ätit genom åren. Jag och min son August åkte inlandsbanan för 3 år sedan och då hamnade vi på ett café på huvudgatan i Jokkmokk. Kommer inte ihåg namnet på caféet men det låg ganska långt upp på gatan och det hade lite gammaldags känsla över sig. Där iallafall hade de bullar fyllda med farinsocker som jag tyckte mycket om. De såg ut om 8:or och i hålen låg fyllningen gjord på bla farinsocker. Jag försökte få reda på hur de hade bakats för jag hade aldrig ätit något liknande. Expediten förklarade så gott hon kunde kommer jag ihåg, det var ju inte hon som bakat dem så hon visste ju inte helt säkert. Jag var ganska hundra på att sådana måste jag kunna baka själv så när jag kom hem gjorde jag både ett och två försök men icke. Min variant kom inte i närheten av originalet.

Annons

Sedan har jag ätit otroligt goda bullar på ett café i Maglehem, en liten by mitt emellan Brösarp och Degeberga i sydöstra Skåne. Kanske var det den godaste ”hembakta” bulle jag ätit. Jag skriver hembakta för den var gjord på hembakt vis (inte konditorigjort med speciellt mjöl eller margarin eller vad de kan ha i). Jag fick för mig att hon hade någon slags vaniljkräm i som fyllning + det klassiska med margarin eller smör, kanel och socker. Jag testade men jag kom inte i närheten den här gången heller. Det caféet har bytt ägare så just den bullen kommer jag nog aldrig äta igen, tyvärr.

För 3 år sedan gjorde jag en caféguide över Bohuslän och då var vi på ett café som ligger ungefär vid Nordens Ark, inte så långt från Kungshamn, som heter Café Lyckan. De hade bakat bullar som innehöll lite surdeg, oj, oj, oj vilka bullar! Om ni har vägarna förbi så måste ni pröva dem!

Har du någon sådan bulle som varit godare än det mesta du ätit? Eller du kanske har bakat den godaste bullen själv? Skriv gärna och berätta.

Här kommer ett recept på en rabarber- och mandelmassebulle. Det är de som är på bilden ovan. Jag har använt vetemjöl med lite fullkorn i, fullkornet gör dem dels nyttigare men de får också mer smak, faktiskt. Om du hellre vill ha vanligt vetemjöl, använd det! Åsa Dahlgren har fotat.

Rabarbersnurror 20 bullar

50 g margarin
2 dl mellanmjölk
1/2 paket jäst för söta degar
1 tsk kardemummakärnor
½ dl strösocker
2 krm salt
6 dl vetemjöl med fullkorn eller vanligt vetemjöl
100 g rabarber, i mycket små bitar
100 g grovt riven mandelmassa

pensling:
1 uppvispat ägg
mandelspån

garnering:
florsocker

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och se till så att degvätskan är fingervarm. Smula jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör så att jästen löser sig.  Stöt kardemumman i en mortel. Tillsätt kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i 30 minuter. Skär rabarbern i mycket små bitar och riv mandelmassan grovt. Ta upp degen på bakbordet och kavla ut degen till en rektangulär kaka. Strö på rabarber och mandelmassa. Rulla ihop kakan hårt. Skär längden i 20 jämnstora bitar. Lägg snurrorna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg och strö på mandelspån. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Sikta över florsocker när de kallnat.

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar