Annons
Annons

Vegoweekend på Österlen

Vi har vegoweekend här i sommarstugan på Österlen. Sonens kompis är här och hälsar på några dagar och han är vegetarian. Måste erkänna att jag gillar utmaningen i att laga vegetariskt under några dagar. Att helt utgå från grönsaker, rotfrukter, frukter, bönor och linser i matlagningen är verkligen en egen värld. Och en mycket god sådan!

Annons

Detta att äta vegetariskt under några dagar väcker en del tankar.” Undrar om man skulle gå ner i vikt om man man åt mer vegetariskt, skulle matkostnaderna minska, blir det mer eller mindre salt i ens kost om man är vegetarian och är det inte så att man känner sig piggare när man äter vegetariskt” är några av de funderingar jag och sambon har just nu. Att betydligt oftare än idag ersätta de klassiska köttmiddagarna med mer vegetariska rätter tror jag  vi kommer göra framöver hemma hos oss. Det ska jag  jobba på för det är ju så gott!

Grillspett

I fredags gjorde jag grillspett. Jag lät bitar av grönsaker som paprika, champinjoner, gul lök, cocktailtomater och aubergine ligga i en marinad gjord på 3-4 msk olivolja, 1-2 msk vinäger, 3 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk torkad oregano, 1 tsk torkad timjan, 1/2 röd chilifrukt som jag finhackade och lite salt. Jag lät grönsakerna ligga i sin marinad bortemot 1 timme sedan trädde  jag dem på 4 grillspett och grillade dem.

Idag har jag gjort falafel (sonens kompis gav dem högt betyg minsann!). Här kommer receptet.

Falafel 4 port

1 burk kikärter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1/2 tsk koriander
1/2 tsk salt
1/2 tsk sambal oelek
1 dl finhackad bladpersilja
2 msk maizenamjöl
ganska mycket rapsolja att steka i

Skölj kikärterna väl. Hacka löken och pressa vitlöken. Lägg kikärter, lök, vitlök, spiskummin, koriander, salt, sambal oelek och bladpersilja i en matberedare och kör alltsammans i några sekunder (eller använd en stavmixer). Tillsätt maizenamjöl och blanda. Forma till 12 små biffar och stek dem i rikligt med rapsolja. Servera falaflarna varma med tex tsatsiki och tabbouleh.

Ostekta falaflar.

 

Färdiga

I morgon blir det blomkålssoppa till lunch och grillad ost till middag. Återkommer i ämnet!

 

LÄS OCKSÅ

(6)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar