Annons
Annons

Vilken olja gillar du?

Det finns ju jättemånga olika oljor i affärerna. Oljor gjorda på valnötter, avokado, linfrön och jag vet inte allt. När jag gjorde en kokbok som heter Nyttiga fetter (den finns fortfarande till försäljning) fick jag anledning att smaka på många av dem. Flera av dem kommer jag inte ihåg hur de smakade, jag tolkar det som att de inte gjorde något jätteintryck. Många av dem kostar rätt mycket så det vill ju till att de ska vara extra goda för att de ska få någon större uppmärksamhet.

Annons

009

Här hemma hos mig kör jag hårt med olivolja och rapsolja. Jag var på en matlagningskurs i Toscana för några år sedan och där fick jag verkligen lära mig hur gott det kan vara med olivolja. Första kvällen bjöds vi på en soppa med blomkål och salsiccia och som man själv smaksatte lite extra genom att ringla olivolja över, oj vad gott det var. Rapsoljan använder jag när jag vill ha en mer neutral oljesmak som till majonnäs eller asiatisk mat etc.

För några år sedan var jag och sambon på en lustig resa till Slovenien. Jag skriver lustig för det var ett lite udda men väldigt gulligt land. Vi hyrde bil och hamnade av en händelse på ett lantgård i nordöstra Slovenien där vi bodde 2 nätter. Lantgården låg precis på gränsen till Kroatien så när man var ute och gick på grusvägen precis nedanför huset så var man plötsligt i Kroatien. Det gick inte att tänka bort hur kusligt det måste varit där när Kroatien låg i krig på 90-talet. (Vad jag förstått så klarade sig Slovenien hyfsat lindrigt undan krigen på Balkan.)

I vårt boende på bondgården ingick en middag. Då serverade frun i huset en köttmiddag av stora mått. Ja jag kommer inte ihåg smaken eller hur hon tillagat det men jag kommer ihåg mängderna, det var säkert 1/2 kg kött till oss var. Sedan kommer jag ihåg oljan som serverades till salladen. Det var en olja jag aldrig stött på tidigare men som var mycket god och hade en egen mycket nötig smak, nämligen pumpakärnsolja. Bondgården vi bodde på gjorde sin egen pumpakärnsolja och vi fick också en guidad tur i deras källare där de gjorde den. Pumpakärnsolja finns att köpa i lite större livsmedelsbutiker här hemma.

Det finns många andra jättegoda oljor. Tryffelolja och citronolja som båda är smaksatta olivoljor kan jag rekommendera. Det låter kanske inte så märkvärdigt med citronolja och jag vet att den brukar kosta en slant men jag tycker den är toppengod att ringla över en sallad. Sedan har jag fått ett litet tips på att vindruvsolja ska vara mycket gott. Det är Mikael, redaktionschefen här på Allas, som tipsar. Ska genast testas – ber att få återkomma i ämnet!

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar